“Ik probeer te antwoorden met mijn voeten”

Op school waren er mannelijke leerkrachten die zeiden dat ze maar beter niet kon sjotten. Vandaag zijn het tegenspeelsters in haar competitie die het moeilijk hebben met Imen (14). “Mijn ouders zeggen dat ik niet mag reageren op de verwijten.”

Ze is een van de vedettes bij RWDM Girls. De zusterclub van de ooit roemrijke mannenclub heeft een grote meisjeswerking, die vooral in competities met Vlaamse vrouwenploegen aantreedt. Imens team staat bovenaan het klassement. Als je dan als favoriet uit Molenbeek gaat spelen op het platteland, in een ploeg met nogal wat kleur, is discriminatie zelden veraf, klinkt het in haar club. “De verwijten komen vooral als we echt sterker zijn dan de tegenstanders”, zegt Imen. “Dan proberen ze je te destabiliseren met dingen als Vuile arabieren of Ga terug naar Brussel. Hou oew bakkes, hoor ik ook soms.”

In haar ploeg zijn er een paar speelsters die sneller gefrustreerd raken, maar zelf reageert Imen er niet op, zegt ze. “Ik speel al voetbal sinds m’n 7de, in het begin op straat. Met de tijd wen je er wat aan. Thuis heb ik er ook al over gepraat. Mijn ouders zeggen, net als onze trainer, dat ik niet moet reageren, dat ik slimmer moet zijn. Nu probeer ik uit die verwijten vooral motivatie te halen om met mijn voeten te antwoorden.” Doelpunten scoren zodat de tegenstander zwijgt, bedoelt ze. “Eén keer scoorde ik negen maal in één match.” Ze bloost net niet.

Het bewijst ook het ongelijk van die paar oud-leraars, die vonden dat ze als meisje niet tussen de jongens moest lopen. “Jongens zijn fysiek misschien wat sterker, ja. Maar was dat ook geen discrimination? Ik wil alleszins verder blijven voetballen. Dat mag zelfs in gemengde teams van mij. Voetbal is een passie. Ik bekijk Youtube-filmpjes van Ronaldinho, en ook Kylian Mbappé is een voorbeeld. En Sakina Karchaoui. Ken je die? Ze speelt bij de vrouwen van Paris Saint-Germain.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220408_95900695?adh_i=&imai=&adh_i=&imai=&articlehash=OtIm7wwqfpjMY58R3LVwb55SZOd6u41nlVNKIMHvDxafLbf6ZLpaRkli9RHqS0nmeZFf9nSY%2FgjCmtaKHP4Cm%2BB6yFRZv5Xq%2BKbQ50ezr8BOZQgLqEKrOYN2%2BVEoEUvR4ulh%2FML3wTJUmJtuNmbUcbTaC70wVjbKXl8%2BasOxT8W9qx31y%2FhDN1%2Bv8S1JFGd%2BpN4BQVB1G9IKk97BLlSdLBEk8uNbj7dJA3wjfIjiLMgL9q%2BZc2vjzfuXtSZLfRV6zczv4QZFMAL79LZDP8Y4HyAwMx%2FUd7fMOIiHdDvVW6Dur3rYE7ce2ry%2B21d%2BlAXSJzbQf2BFu7A4P6sE1NCdBA%3D%3D