RWDM Girls in Molenbeek is al negen jaar lang kampioen: het is namelijk de grootste en meest diverse vrouwen- en meisjesvoetbalclub van België. Hij toont hoe reguliere sportclubs hun drempels succesvol kunnen wegwerken. ‘Bij Anderlecht ben je een nummer. Wij motiveren de meisjes om het goed te doen op school, een job te vinden en te groeien op sportief vlak.

‘Pompen!’, roept coach Imane El Rhifari een groep voetballende meisjes toe. In drie groepen, elk met een andere kleur hesje, spelen ze een wedstrijd. Bij een slechte pass of balverlies kent de coach geen genade, maar dat maakt het spelplezier er niet minder op.

Dit beeld, van tientallen meisjes die op een doorsnee weekavond voetbaltraining volgen, was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Maar we zijn 2022 en tijden veranderen. Meer en meer meisjes vonden de afgelopen jaren hun weg naar het voetbalveld en voor steeds minder ouders is het een taboe dat hun dochter ieder weekend haar voetbalschoenen aantrekt. Meisjes kunnen vandaag wel degelijk dromen van een toekomst als topvoetbalster.

De Red Flames, onze nationale vrouwenvoetbalploeg, speelden een grote rol in die evolutie. ‘Niet dat mijn ambitie daar ligt, maar moest ik de vraag krijgen, ik zou ook voor hen spelen’, zegt coach El Rhifari wanneer ze zich na de training even neerzet. ‘Maar ik ga ook heel eerlijk zijn: ik herken me in geen enkele van hun speelsters.’

Lees verder …