Wim Redant
Donderdag 15 december 2022 om 17:40

RWDM Girls draait in eerste jaar in nationale reeksen vlot mee, maar wil vooral sociaal scoren: “Onze jongste speler is 4, onze oudste is er 62”

Na de titel in eerste provinciale is de aanpassing aan de nationale reeksen prima verlopen voor RWDM Girls. Met een vijfde plaats halfweg het seizoen in tweede klasse B doet de ploeg het voorlopig prima, al weet secretaris Frankie Van De Perre dat voor de groene tafel nog drie punten verloren gaan.

“Na de 0-3-zege op Bergen B hebben de Henegouwse vrouwen klacht ingediend”, zegt de 59-jarige Van De Perre. “Er stond een speelster van ons niet op het wedstrijdblad, maar haar paspoort werd wel ingediend. We hadden de pech dat de officiële ref niet kwam opdagen en de gelegenheidsref de controle niet kon uitvoeren omdat de thuisafgevaardigde het wedstrijdformulier niet toegankelijk maakte. Bij Bergen hebben ze de wedstrijd bewust laten starten met onze niet aangemelde speelster. Na de match bleek meteen dat het opgezet spel was. Bij het slotsignaal maakten ze ons meteen duidelijk dat we met forfaitcijfers zouden verliezen. Reglementair gingen we in de fout, maar met de verzachtende omstandigheden werd voor de groene tafel geen rekening gehouden. Bovendien ging ook Bergen in de fout, want de afgevaardigde was tijdens de wedstrijd niet aanwezig.”

Nu goed, zelfs met die drie punten minder komt RWDM Girls dit seizoen nooit meer in de problemen. “Onze ploeg draait vlot mee. We beschikken over twee sterke doelvrouwen. Jonathan Alaba was ooit nog international in Nigeria, maar streek neer in België als politiek vluchtelinge. De van Aalst overgekomen Estelle Loos is haar evenknie. Alleen qua afwerking hebben we nog wel wat werk. Zo verloren we op Sibret met 1-0 na een heleboel gemiste kansen. Zaterdag tegen Manhay lukte het dan plots wel en scoorden we liefst twaalf keer.”

Eigen stamnummer

RWDM Girls beschikt over een eigen stamnummer, maar werkt wel nauw samen met RWDM. “Toen voorzitter Tania Dekens me tien jaar geleden polste bij de oprichting, telde de club dertig speelsters. Intussen bevat RWDM Girls ruim 400 speelsters, maar betekent het veel meer dan enkel voetbal. Onze jongste speelster is vier en een Zuid-Afrikaanse speelster van onze Futsal-mama’s is 62. We staan voor diversiteit qua nationaliteit, leeftijd en taal. Iedereen van het vrouwelijke geslacht is hier welkom, ongeacht de voetbalcapaciteiten. De meeste speelsters zijn allochtoon en Franstalig, maar zijn wel het Nederlands machtig. RWDM Girls staat trouwens ook op de Nederlandse taalrol.”